Design Studio project in collaboration with Alex Stewart.

Program: Library, Office, Light Lab, Classrooms, Exhibition Space, Auditorium.

Instructors: Derek Porter, David Leven

For this project, my partner and I explored the paradox of embedding separate program within a tight, urban footrpint. We conceived of a building that would foster not only the study and development of light in architecture, but would present a catalogue of lighting conditions through the apparatus of gallery space and circulation. This marriage of program results in a dual-purpose “tube” that snakes through the building to capture various directional light qualities, in the process disrupting the orthogonal floor plates and their specific programmatic space (office, classroom, meeting room, library.) The heavy, cast-in-place tube is juxtaposed against a thin, steel frame structure shrouded in an aluminum fin system that fluctuates and adjusts per the interior program behind it and direct sunlight mitigation. The result renders a visual effect across the facades of the building, that both hides and exposes the interior from different exterior vantage points well as shared garden spaces for the common use of the building.

extruded building footprint

extruded building footprint

linear experience

linear experience

corner of broome st & chrystie st in nyc

corner of broome st & chrystie st in nyc

integration concept 

integration concept 

450 ft long experiential gallery

450 ft long experiential gallery

program

program

structure

structure

chrystie st elevation

chrystie st elevation

facade concept

gallery map: node connections to outside

gallery map: node connections to outside

gallery map: transitional experiences of light

gallery map: transitional experiences of light

unrolled section

unrolled section